i0 naplo  motto3  i0 server  i0 face  i0 youtube 

ÁHÍTAT: 153     ÜGYELET:
TINI MAI IGE      
 
"Ne nyugtalankodjék a ti szívetek..." (Jn 14,27)

58 mappában 2099 kép talalható.


1. Iskolai karácsony

A téli szünet elõtti utolsó tanítási napon, december 18-án rendhagyó módon az osztálytermekben került sor az elõre felvett iskolai karácsonyi áhítat és mûsor megtekintésére. A hagyományos meglepetés azonban az idén sem maradhatott el. Minden osztályba bekopogtatott Igazgató úr és egy-egy nagy tálca karácsonyii muffint adott át az osztályoknak. A 8. osztályosoknak még egy plusz meglepi is érkezett, hiszen a muffin után belépett hozzájuk egykori társ osztályfõnökük Lõrincz Edit tanárnõ is, aki meglátogatta egykori diákjait. A meglepetések itt még nem értek véget, hiszen a sulis meglepetésre érkezett egy hagyományos válasz meglepi is. Bacsa Éva igazgatóhelyettes asszony a hagyományoknak megfelelõen az idén is sürgött-forgott, s elkészültek az ízletes kalácsok, mellyel az iskola dolgozóit lepte meg adventi uzsonna gyanánt. Áldott karácsonyt kívánunk a képek közreadásával minden diákunknak, dolgozónknak és családtagjaiknak! Ma is jó volt Kissbés-nek lenni!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2020.12.18
[18 db kép]


2. Tankönyvszerzõ - Tomcsányiné Lucz Szilvia

Friss hír a Református Tananyagtár oldaláról: Megjelent a Kálvin Kiadó gondozásában Tóth-Máthé Miklós: Pecúrok címû könyvéhez készült munkafüzet az 5-6.osztályosok részére. A munkafüzet társszerzõje iskolánk magyar-történelem szakos tanárnõje Tomcsányiné Lucz Szilvia. Gratulálunk kolléganõnk sikeres innovatív munkájához!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:RPI
2020.12.14
[5 db kép]


3. Karácsonyi készülõdés a Kissbé-ben

A hét eleji Mikulás tevékenység észlelés után élénk karácsonyvárási tevékenység figyelhetõ meg az iskolában. A cserélõdõ dekorációk között egyre több az advent vagy a karácsony hangulatát megidézõ alkotás. Gõzerõvel készülnek a 3.a osztályosok is a karácsonyi mûsorral, ami kapcsán jelezhetem elõre, hogy lesz ez ügyben valami meglepetés! A szép ünnepre készülõdés jegyében már díszbe öltözött az iskolai karácsonyfa is. Ezen kis összeállítással kívánunk mindenkinek áldott, békés, - s az aktuális helyzetre való tekintettel - egészséges adventi készülõdést!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2020.12.11
[32 db kép]


4. 56'-os megemlékezõ futás, gyaloglás

Futással, gyaloglással emlékeztünk meg az 56'-os forradalomról október 23-án a Ligetben. Én, mint Szentes város futónagykövete, és mint testnevelõ tanár szerettem volna minél több embert mozgásra bírni. Felhívásom eljutott a diákjainkhoz is. Nagy örömömre szolgált, hogy sok tanuló, szüleik és néhány kolléga is jelen volt a megemlékezõ eseményen. Reménykedem, hogy a késõbbiekben majd sikerül még hasonló sporteseményeket szervezni szülõknek, gyerekeknek, kollégáknak egyaránt, felhívva a közös mozgás élményére a figyelmet.

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2020.11.17
[27 db kép]


5. Reformáció futás kicsit másképp

Idén sajnos a krízishelyzet miatt nem tudtuk megtartani az iskolák közötti Reformáció megemlékezõ futóversenyt. Azonban a testnevelés óra keretein belül, gyönyörû idõben a hagyományokhoz hûen iskolánk felsõ tagozatos diákjai lefutották az 1517 méteres távot.

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2020.11.17
[15 db kép]


6. Õszi hangulat az iskolában

Az õsz hangulatát igyekeztek megjeleníteni alkotásaikban az alsó és felsõ tagozatos diákok és az iskolai dekorációk. A rajz- és technikaórákon készült munkákból készült mini tárlatot adjuk közre a következõ képeken. Most sajnos a szülõk nem láthatják teljes valójukban a képeket a belépési korlátozások miatt, de reméljük azért a hangulatot így is át tudjuk adni.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2020.11.13
[30 db kép]


7. Õszi túra a Mátrában

Ezen a túrán a Mátra északi oldalán barangoltunk. Elõször a Kékestetõt látogattuk meg, majd a Mátra legmagasabb gerincén vándorolva eljutottunk a Sas-kõre ahonnan csodás panoráma nyílik az északi völgyekre. Innen leereszkedtük páratlan szépségû Ilona-vízeséshez, amely szerencsére bõvizû csobogásával meg is jutalmazta a megfáradt csapatot.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2020.11.08
[23 db kép]


8. Reformációi Emléktúra 2020

14. alkalommal rendeztük meg a Reformációi Emléktúrát. Az éjszakai gyalogláson a Csongrád és Szentes közötti 15 km-es távolságot 76 zarándok teljesítette. Ez alkalommal Horvát József tanár úr sajnos nem lehetett velünk. Ez volt az elsõ alkalom, hogy hiányzott a túráról. Egyébként ideális körülmények között, sziporkázó holdfényben, vidám hangulatban töltöttük a sétára szánt mintegy három és félórát.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2020.10.23
[28 db kép]


9. Budai körtúra

Egy borongós túra képekben.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2020.10.17
[21 db kép]


10. Szeretethíd - 2020.

A Szeretethíd a Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezése, aminek keretében a Magyarországi Református Egyház önkéntes csoportjai az egész ország területén szociális, ökológiai és fejlesztési munkát végeznek a társadalmi felelõsségvállalás jegyében. Iskolánk 2009-ben csatlakozott a Szeretethíd programjához. Azóta minden évben énekléssel, ingyen öleléssel, sütemény osztással vagy épp kertészkedéssel, szemétszedéssel, festéssel veszünk részt környezetünk megsegítésében. Idén májusban, a Szeretethíd hagyományos idõpontjában - a karantén ideje alatt - is megszerveztük iskolánkban az önként végzett segítõ munkát. Nem a közösség szolgálata került elõtérbe, hanem mindenkinek a saját családja, közvetlen környezete. A szervezõk úgy döntöttek, hogy idén a 12. Szeretethidat 2020. október 9-11. között rendezik meg. Ez alkalomból iskolánk 2.a és 2.b osztályosai zenés ajándék mûsorral kedveskedtek a konyhai dolgozóknak. A 4.b-sek óvodások és a kórházi gyermekosztály számára gyûjtöttek játékokat. "Ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal!" 1 Ján 3,18

Szöveg:Nyíri Dániel
Fényképezte:Molnárné Bodnár Henrietta
2020.10.12
[5 db kép]


11. Minõsítõ hangverseny

Október 10-én került megrendezésre három szentesi kórus minõsítõ hangversenye a Református nagytemplomban. Elsõként a Szent Anna templom Szkólája lépett fel Nagy János vezetésével. Ezt követõen a Kiss Bálint Református Általános Iskola Tanári kórusa mutatta be mûsorát. Az énekkar vezetõje Farkas Márta. A hangverseny zárásaként a Bárdos Lajos Vegyeskar elõadása következett. A kórus alapító karnagya Nagy János. Amíg a zsûri visszavonult a döntés meghozatalára, addig Farkas Márta tartott közös éneklést a szép számban egybegyûlt közönség és a kórusok részére. A koncert zárásaként a zsûri ismertette a minõsítés eredményeit, - mindhárom kórus kiváló teljesítményt nyújtott - : Szent Anna templom Szkólája - arany minõsítés dicsérettel, Kiss Bálint Református Általános Iskola Tanári kórusa - arany minõsítés, Bárdos Lajos Vegyeskar - Fesztiválkórus minõsítés. A zsûri tagjai: Vajna Katalin, Csokonai-díjas karnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusának vezetõje, Dr Dohány Gabriella, karnagy, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Mûvészeti Szakgimnázium tanára és Dr Ordasi Péter Liszt díjas karnagy, nyugalmazott fõiskolai tanár.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Vfred
2020.10.11
[36 db kép]


12. A teremtés hete

A magyar keresztyén egyházak körében néhány éve kezdett meggyökerezni az a nemzetközi kezdeményezés, hogy szeptember-október folyamán ökumenikus módon ünnepeljük meg a teremtés hetét, és fordítsunk fokozott figyelmet a teremtett világ védelmére. A teremtés ünnepének nyitó rendezvényét iskolánkban szeptember 27-én gyermek-istentisztelet keretében szerveztük. Megismerkedtünk a teremtés történetével, és olyan énekeket tanultunk, amelyek Isten teremtetõ munkájáról tesznek bizonyságot. A záró alkalom október 4-én a családi vasárnapi istentisztelet volt, ahol a 6.a osztályosok szolgáltak a témához kapcsolódó mûsorral. Idei mottónk egy Bibliai ige: "A remény nem csal meg." (Róm 5,5a)

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Kukovecz Sára és Nyíri D.
2020.10.07
[12 db kép]


13. Túra a Börzsönybe

Túránkat a lenyûgözõ szépségû Csarna-völgyében kezdtük. Itt a szebb idõket is megélt kisvasút nyomvonalát követtük egészen a Hamuházig. Majd felkaptattunk az Északi Börzsöny egyik legszebb gerincére, ahonnan számos káprázatos panorámát nyújtó kilátóhelyen megállva készítettünk páratlan szépségû fényképet errõl a csodálatos hegyrõl…

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2020.10.05
[31 db kép]


14. Túra a Bükkbe

Egy késõdélutáni-esti túra képekben...

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2020.09.20
[21 db kép]


15. Rozsdamaró együttes udvarkoncertje

Jó hangulatú interaktív népzenei órát tartott iskolánk udvarán a szegedi Rozsdamaró népzenei együttes. Köszönjük a lehetõséget, a kellemes muzsikát és a sok érdekes információt a hangszerekrõl, a magyar népzenérõl. Visszavárjuk a csapatot!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2020.09.18
[28 db kép]


16. Csendes nap


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2020.09.04
[56 db kép]


17. Évnyitó 2020


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2020.08.30
[165 db kép]


18. Rajzprojektek, 2.b

Az utolsó héten projekt hetet tartottunk. Többféle munkát is készítettünk. Fagylaltot ragasztásos technikával, vakáció feliratot úgy elkészítve, hogy tükrözze magát, limonádét készítettünk majd tanévzáróra kértük a makettet. A nyarad mivel fog telni? Bármilyen technikával készülhetett a makett, karton papírra.

Szöveg: Novák Renáta
Fényképezte: a tanulók
2020.06.17
[12 db kép]


19. Graffiti - 8. évfolyam

A végzõs évfolyam diákjai hagyományosan egy graffitivel búcsúznak el az iskolától. Az online rajzóra keretében most is készült több ilyen alkotás.

Szöveg: Redencki Bernadett
Fényképezte: Diákok
2020.06.12
[16 db kép]


20. Szeretethíd - 2020.

A Szeretethídnak a vírus sem tud gátat szabni! Idén a karantén ideje alatt, kicsit másként valósulhatott meg az önként végzett segítõ munka. Nem a közösség szolgálata került elõtérbe, hanem mindenkinek a saját családja, közvetlen környezete. Idén így tudtuk megmutatni hitünket: ajándék rajz készítés, ablakpucolás, virágültetés, palántálás, gazszedés, fûnyírás, süti készítés, állatgondozás tevékenységeibe kapcsolódtunk be.

Szöveg:Nagypál J. és Nyíri D.
Fényképezte:a gyerekek szülei és Nyíri D.
2020.06.08
[40 db kép]


21. Pál utcai lapbook

Az ötödik évfolyamos magyaros RPI tehetséggondozó csoport digitálisan is folytatta a foglalkozásokat. A téma, Molnár Ferenc híres regénye A Pál utcai fiúk volt. A képeken Kiss Robin, Fazekas Réka (digitális), Báthory Viola, Vass Mónika és Kálmán Kamilla feldolgozásai láthatóak.

Szöveg: Nagypál Julianna
Fényképezte: a résztvevõ diákok
2020.06.06
[16 db kép]


22. Online rajzórai munkák - 4.a

A 4.a osztályosok nagyon szeretnek rajzolni, festeni. Számos Zoom órán együtt alkottunk, hiszen a karanténban nagyon hiányoztunk egymásnak. Így volt: - Madarak és fák - Magyarország kazettás mennyezetû templomai - Évszak fa - Pitypang - Holdfényben projektünk.

Szöveg: Varga Emília
Fényképezte: a 4. osztályos gyerekek
2020.06.04
[10 db kép]


23. Felsõ tagozatosok záró rajzprojektje

A gyerekek azt a feladatot kapták, hogy készítsenek a barátok vagy a család bevonásával, olyan képet/ képeket, amin optikai csalódásos érvényesül. Optikai csalódásról vagy más néven vizuális illúzióról akkor beszélhetünk, mikor az észlelt képek eltérnek az objektív valóságtól. Vagyik olyan többletinformációt adunk egy-egy képhez, videóhoz, aminek segítségével a szenünk mást hitet el az agyunkkal, mint ami a valóság. A továbbiakban néhány üvegablak tervet adunk közre.

Szöveg: Redencki Bernadett
Fényképezte: felsõs diákok
2020.06.04
[31 db kép]


24. Rajzfeladatok II - 3.b (Aszfaltrajz, pöttyözés, újrapapír)

Az igen kreatív feladatok és megoldások második csoportja következik a 3.b osztályosok prezentálásában: aszfaltrajz másképp, újrahasznosított papír munkák és pöttyözés fülpiszkával. Rajztanító: Forrainé Garai Sz. Julianna

Szöveg: Forrainé Garai Sz. Julianna
Fényképezte: a szülõk és a gyerekek
2020.06.03
[67 db kép]


25. Rajzfeladatok - 3.b (Pipacsok, Mesefalu)

Igen kreatív, pompás alkotások születtek a 3.b osztályosok online rajzprojektjein. Ebben a csoportban a pipacsok illetve a mesefalu témák alkotásait tettük közzé. A rajzórákat vezeti: Forrainé Garai Sz. Julianna

Szöveg: Forrainé Garai Sz. Julianna
Fényképezte: a gyerekek és a szüleik
2020.06.01
[43 db kép]


26. Rajz-online-tunk - 4.b

Az elmúlt hetekben, a 4.b-ben, RAJZ-Online-TUNK: állatokat, gondolatokat, tájakat, utakat, térképeket, környezetvédelmi plakátokat.

Szöveg: Baranyiné Kósa Ágnes
Fényképezte: a gyerekek és a szülõk
2020.05.29
[98 db kép]


27. KARAN-Technika a 4.b-ben

KARAN-Technika a 4.b-ben, ahol többek között építettek, sütöttek, fõztek, terítettek, kísérleteztek, varrtak a 4.b osztályos gyerekek. Feladatok: Baranyiné Kósa Ágnes.

Szöveg: Baranyiné Kósa Ágnes
Fényképezte: a 4. osztályos szülõk és gyerekek
2020.05.28
[63 db kép]


28. Manóház - 2.b technika projekt

Technika órán manóházat készítettünk. A gyerekek örültek, hogy alkothatnak. És mikor kész lett, vártuk hogy jöjjön a manó és beköltözzön az újdonsült lakba.

Szöveg: Novák Renáta
Fényképezte: a szülõk
2020.05.25
[12 db kép]


29. A 2.b osztályosok online rajzkiállítása

A 2.b osztályosok online rajzórai munkáiból válogattunk. Témák: Az év hüllõje - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltû- és Hüllõvédelmi Szakosztálya által meghirdetett rajzpályázatra készültek rajzok; Az én virágboltom; A kedvenc mesémbõl részlet. A diákokat Demeter Klára és Novák Renáta készítették fel.

Szöveg: Demeter Klára és Novák Renáta
Fényképezte: 2.b osztályos tanulók
2020.05.19
[36 db kép]


30. A 2.b osztályosok munkái II.

A 2.b osztály online tanulás során készített munkáiból készült újabb válogatás: Meddig ér a rigófütty, Színházjegy, Veszélyeztetett állatok, Atyám tyúkja, Árnyék

Szöveg: Cseh Lajosné
Fényképezte: A tanulók szülei
2020.05.14
[24 db kép]


31. A 2.b osztályosok munkái

A 2.b osztály online tanulás során készített munkáiból válogatttunk. Zsiráf atyafi, táplálék piramis, Négyszögletû kerek erdõ, Vadon élõ állatok, Szafari, Vázlatfüzet.

Szöveg: Cseh Lajosné
Fényképezte: A tanulók szülei
2020.05.13
[27 db kép]


32. 3. b bodzás projekt

Bodzaital-koccintó és bodza-szörpölde 3. b módra

Szöveg:Almásiné Szaszkó Edit
Fényképezte:A gyerekek szülei
2020.05.12
[34 db kép]


33. 2.a tanulóinak munkái

Március közepe óta sok szép szöveget olvastunk. Ezek között volt vers, ismeretközlõ szöveg és mese. Ezekhez a szövegekhez kapcsoltunk sok-sok feladatot, rajzokat, papírhajtogatást, süteménykészítést, festést. Biztosan ismerõs néhány téma:A tulipánná változott királyfi a sárkánnyal, A néma tulipán, a Gombakirály mese, Anyám tyúkja, Rigóünnep vers, Normafa ismertetõ szöveg. Nyelvtanból pedig a kiejtéstõl eltérõ helyesírású szavakról tanultunk. Néhány szép megoldás látható a képeken.

Szöveg:Haller Andrea
Fényképezte:A gyerekek szülei
2020.05.12
[83 db kép]


34. 3.b osztály - Szívünk kertje

Projektmunka: A 3. b-sek másért és egymásért dobbanó szívei.Projektgazdák: Almásiné Szaszkó Edit és Forrainé Garai Sz. Julianna

Szöveg:Almásiné Szaszkó Edit
Fényképezte:3.b osztályos diákok
2020.05.11
[27 db kép]


35. A 3.b osztályosok galériája

Igencsak tevékenyek voltak a 3.b osztályos kisdiákok. A különbözõ témákban gyönyörû alkotások születettek. Pitypang, A Föld napja, Mértékegységek, Nap-Hold, Árnyékkép voltak a fõbb témakörök. Gratulálunk az alkotóknak!

Szöveg:Forrainé Garai Sz. Julianna
Fényképezte:A 3.b osztályos gyerekek
2020.05.08
[55 db kép]


36. 7-8. osztályosok rajzai

A hetedikesek feladatként az éjjel/nappal-t ábrázolták egyéni szemszögbõl, az volt a kitétel hogy síküveg tervként készüljön a rajz. A nyolcadikos diákok a fényjáték - színek játékossága miatt, azt a feladatot kapták, hogy tervezzenek egy Tiffany üveg mintát, ami rájuk jellemzõ, a téma szabadon választható volt.

Szöveg:Redencki Bernadett
Fényképezte:7-8. évfolyamos diákok
2020.05.07
[22 db kép]


37. 5-6. osztályosok rajz anyagai

5 osztályosok: Föld Napja alkalmából illusztrációt készítettek. 6. osztályosok áprilisban egy tetszõleges motívumot 3 különbözõ módon ábrázoltak egy képen belül (absztrakt, valóság, fantázia. Májusban síküveg témában dolgoztak, feladatul azt kapták, hogy a lányok tervezzenek egy üveglepke mintát, a fiúk pedig egy madarat.

Szöveg:Redencki Bernadett
Fényképezte:5-6. évfolyamos diákok
2020.05.07
[34 db kép]


38. A Föld napja - 3.a osztályosok online kiállítása

A 3. a osztály gyermekeinek munkái a Föld napja alkalmából. Tanítójuk: Urbancsokné Tóth Ildikó.

Szöveg:Urbancsokné Tóth Ildikó
Fényképezte:3.a osztályos gyerekek
2020.05.04
[27 db kép]


39. 1.b osztályosok online tárlata

Az elmúlt hetekben serény munka folyt az 1.b osztály online rajzóráin. Az így elkészült munkákból létrejött tárlatot mutatjuk most be. A témakörök: Kertváros - Mozaik - Izgõ-mozgó - Bogarak - Színek - Szépségek keresése kereten keresztül. Az osztály rajztanára: Repa Aranka.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:1.b osztályos diákok
2020.04.30
[58 db kép]


40. Online rajzkiállítás 7-8. évfolyam

A tavaszra való tekintettel a hetedikeseknek a téma adott volt, egy kollázst kellett megalkotniuk a diákoknak. A nyolcadikosoknak egy általuk választott minden napos tárgyat kellett lerajzolniuk több szemszögbõl. Minimum 4 kis képbõl kellett állnia a teljes képnek.

Szöveg: Redencki Bernadett
Fényképezte: 7-8. évfolyamos diákok
2020.04.14
[25 db kép]


41. Virtuális kiállítás 5-6.osztály rajz

Az 5. osztályos diákok részére az volt a feladat, hogy a tavasz megérkezésének örömére készítsenek egy absztrakt jellegû, tavaszi témájú képet. Elõször a színeket kellett véletlenszerûen felvinni és ahogy megszáradnak, annak megfelelõen próbáljanak meg virágokat ábrázolni. A hatodikosok azt a feladatot kapták, hogy fessenek egy egyedi, fantázia fát, amit nem szokványos ecsettel, hanem fülpálcika felhasználásával alkotnak meg.

Szöveg:Redencki Bernadett
Fényképezte:5-6. évfolyamos diákok
2020.04.04
[29 db kép]


42. Virtuális kiállítás - 6. évfolyam, magyar

Március második felében a télies idõjárás miatt a 6/1. és a 6/3. csoportok irodalom online órán Weöres Sándor Száncsengõ címû versével foglalkoztak a tanulók. Házi feladatként versillusztrációt készítettek a gyerekek ehhez vagy bármely más Weöres Sándor-vershez. Szemet gyönyörködtetõ és szívet melengetõ csodálatos alkotások születtek. Mivel most a múzeumok, galériák is zárva tartanak, ezért most egy virtuális tárlat formájában mutatjuk be a képeket.

Szöveg: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
Fényképezte: 6. évfolyamos tanulók
2020.03.31
[26 db kép]


43. Kiss Bálint emlékezete

167 évvel ezelõtt 1853 március 25-én hunyt el az a tudós lelkipásztor, akinek nevét iskolánk is viseli. Emlékére mécsest gyújtottunk a Szeder temetõben lévõ sírjánál. A jobbágysorból indult ifjú a Debreceni Református Kollégiumban tanult, majd lelkészi képesítést szerzett. Több éves tanulmányútja során végigjárta Csehország, Németország és Ausztria tudományos intézeteit. A hívó szóra hazatér, s 54 éven át megbecsült lelkipásztora a szentesi eklézsiának. Ezalatt építtette fel a mai iskola és templom elõdjét, illetve a ma is álló parókiát. Az iskolásoknak, nõknek, férfiaknak praktikus jó tankönyveket írt. A mindennapi életben is folyamatosan kutatja a fejlõdés lehetõségét. A zsuppal fedett, gyakran utcasornyira leégett házak oltalmára õ honosította meg Szentesen a cserépfedést. Õ tanította meg a szentesieket a korai zöldségtermesztésre, mely most is nemzetközi hírû. Õ tervezte az elsõ magyarországi vasekét. Érdeklõdése a múltra is kiterjedt. Könyvet írt a magyar nép egykori életérõl, megírta a szentesi református egyház, majd a békés - bánáti egyházmegye történetét, melynek esperese volt 1836-tól haláláig. Közéleti szolgálatát 1814-tõl Csongrád vármegye táblabírájaként is végezte. 1839-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelezõ tagjává, három év múlva a Magyar Természettudományos Társaság rendes tagjává választotta. Tevékeny része volt abban, hogy Szentes városa 1837-ben a jobbágyságból örökváltság - fizetéssel felszabadult. Eredményekben gazdag életének 81. esztendejében halt meg. Családján kívül Szentes népe, az egyház és társadalom országos közössége gyászolta. Ma is méltán lehetünk büszkék iskolánk névadójára. Tiszteletére 1997 tavaszán az iskola dísztermének falán emléktáblát avattunk. 2001-ben a fõlépcsõházban került elhelyezésre fia, édesapjáról készített olajfestményének hü másolata. 2003-ban egykori lakóháza falán emléktáblát avatott Szentes Város Önkormányzata és a Szentes-Nagytemplomi Református Egyházközség. Halálának évfordulójára emlékezve a Koszta József Múzeumban emlékkiállítást tartottak Kiss Bálint hagyatékából.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2020.03.25
[3 db kép]


44. Március 15-re emlékeztünk


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2020.03.13
[17 db kép]


45. Megyei Petõfi szavalóverseny

A Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskolában március 1o-én rendezték meg a Csongrád megyei általános iskolák alsó tagozatosainak a 27. Petõfi-szavalóversenyét. A 3-4. évfolyamosok versenyében Bárkai Roland 3.a osztályos tanulónk megosztott II. helyezést ért el. Felkészítõje: Izbékiné Csige Hajnalka Gratulálunk Rolandnak, aki a megyei versenyen a legjobb eredményt elérõ szentesi kisdiák lett! Köszönjük az eredményes felkészítést!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Kárpáti Lajos (Szentesi Gyors)
2020.03.11
[5 db kép]


46. Kiss Bálint emlékezete

Kiss Bálint református lelkipásztorra, esperesre, iskolánk névadójára emlékeztünk a Hódmezõvásárhely Ótemplomi Református Egyházközségben. A találkozó apropóját az adta, hogy restaurálták ifj. Kiss Bálint festõmûvész 1854-ben édesapjáról, Kiss Bálint esperesrõl készített festményét. Bán Csaba lelkipásztor köszöntötte a jelenlevõket. Áhítatot Fehér Csaba szentesi református lelkipásztor tartott. Karikó-Tóth Tibor, iskolánk igazgatója Kiss Bálint életérõl, szolgálatáról tartott elõadást. Mûsorral szolgált a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanári énekkara. Az alkalom szeretetvendégséggel zárult.

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2020.03.10
[7 db kép]


47. Családi vasárnap - 5.b

Március elsõ vasárnapja a református egyházban hagyományosan a Biblia vasárnapja, ami idén egybeesett böjt elsõ vasárnapjával. A Bibliavasárnap bevezetése a Szentírás terjesztéséért hazánkban is sokat tett Brit és Külföldi Bibliatársulat 1804. március 7-i alapításának századik évfordulójához kapcsolható. Iskolánk 5.b osztályos tanulói családi vasárnapi szolgálaton mutatták be a Bibliát és a különbözõ fordításokat. Nem titkolt céljuk ezzel a szentírásolvasás népszerûsítése. Megismerhettük a 4. osztályosok "Az én Bibliám"-ról alkotott fogalmazásait. Az istentiszteleti alkalom végeztével Biblia kiállítás nyílt a Református Nagytemplomban, mely egész március hónapban megtekinthetõ.

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2020.03.02
[18 db kép]


48. Iskolanyitogató

A leendõ elsõ osztályos gyermekeket és szüleiket fogadtuk ezen a gyermek-istentiszteleti alkalmon. Interaktív foglalkozáson népesítették be Noé bárkáját a gyerekek, amit kézmûves foglalkozás követett.


Fényképezte:Baranyi Imre
2020.02.26
[32 db kép]


49. Meleg István Kémiaverseny

Szombaton 18. alkalommal rendezték meg a verseny döntõjét a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban. A döntõbe 10 hetedikes, és 15 nyolcadikos diákot hívtak be, az elõdöntõ eredményei alapján.

Iskolánkat két hetedikes és két nyolcadikos képviselhette. Nagyon szép eredményeket értek el. A hetedikesek között Balog Vanda, a nyolcadikosoknál Bartha Levente ért el elsõ helyezést, Kovács Róbert pedig ötödik lett.

Iskolánk tanulóinak utoljára 2007-ben sikerült mind a két évfolyamon megnyerni a versenyt.

Eredményeikhez gratulálunk, és további jó eredményeket kívánunk!

Felkészítõ tanár: Horvát József

Szöveg:Horvát József
Fényképezte:Horvát József
2020.02.25
[6 db kép]


50. Református EGYMI Tehetségkonferencia

2020.február 22-én Hegyi Napsugár Hajnalka 3.b. osztályos tanulónk képviselte iskolánkat Halászteleken a Református EGYMI- Református Országos Értéktermõ Tehetségközpont által szervezett tehetségkonferencián. A jelenlévõknek megmutathatta tortadíszítõ tudományát, amit nagy érdeklõdéssel fogadtak. Sugi két tortát sütött meg elõre még itthon, majd pedig ezeket a helyszínen díszítette fel a saját maga által készített cukorvirágokkal, szellõrózsákkal. Végül ezek a torták ebéd utáni desszertként fejezték be rövid pályafutásukat mindenki nagy örömére és megelégedettségére. Az alapos felkészülésnek meglett a gyümölcse, Hegyi Napsugár sok dicséretet és elismerést kapott, mindemellett kiérdemelte a "Torta-királykisasszony" címet.

Szöveg:Csó Jánosné
Fényképezte:Mihály Kornélia
2020.02.24
[9 db kép]


51. Meleg István Kémiaverseny

Február 8-án, szombaton 18. alkalommal rendezték meg a verseny döntõjét a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban. A döntõbe 10 hetedikes, és 15 nyolcadikos diákot hívtak be, az elõdöntõ eredményei alapján. Iskolánkat két hetedikes és két nyolcadikos képviselhette. Nagyon szép eredményeket értek el. A hetedikesek között Balog Vanda, a nyolcadikosoknál Bartha Levente ért el elsõ helyezést, Kovács Róbert pedig ötödik lett. Iskolánk tanulóinak utoljára 2007-ben sikerült mind a két évfolyamon megnyerni a versenyt. Eredményeikhez gratulálunk, és további jó eredményeket kívánunk! Felkészítõ tanár: Horvát József

Szöveg:Horvát József
Fényképezte:Csányi Sándor
2020.02.24
[12 db kép]


52. Farsang 2020


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2020.02.15
[372 db kép]


53. Nagy kalandom Szingapúrban

Urbancsok Evelin a Horváth Mihály Gimnázium 11. osztályos tanulója egy sikeres pályázatnak köszönhetõen két tanéven keresztül egy szingapúri középiskolában tanul. A karácsonyi szünetet természetesen itthon töltötte, s mielõtt visszautazott egy érdekes elõadást tartott angol nyelven a nyolcadikosainknak. Mesélt a UWC (United World Colleges) ösztöndíj programjáról, milyen lehetõségek vannak, hogyan lehet pályázni. Bemutatta a szingapúri középiskolát és a kollégiumot, hogyan telnek a diákok mindennapjai ebben a távoli országban. Köszönjük az elõadást és sok sikert kívánunk Evelinnek a további tanulmányaihoz!

Szöveg:Dr. Mokbelné Dr. Bacsa Éva
2020.02.06
[5 db kép]


54. XII. Jótékonysági Kiss Bálint Bál

2020. február 2-án került megrendezésre a Megyeháza nagytermében a XII. Jótékonysági Kiss Bálint Bál. A kétévenként megrendezésre kerülõ alkalmon rekordszámú 153 résztvevõ volt jelen. Az est elején Fehér Csaba lelkipásztor, az iskolát fenntartó Szentes-Nagytemplomi Református Egyházközség nevében üdvözölte az egybegyûlteket, majd Karikó-Tóth Tibor az iskola igazgatója pohárköszöntõje következett. A estet a hagyományoknak megfelelõen az iskola végzõs diákjainak keringõje indította, melyet a Szilver Mûvészeti Iskola pedagógusai állítottak össze. Következett egy meglepetés elõadás a Dimák család triója. Az est háziasszonya Dimákné Sebõk Veronika volt. A vacsora után kezdetét vette a mulatság, melyhez a nagyszerû hangulatot a Just Show Band muzsikusai szolgáltatták. A tombolahúzások során a sok-sok felajánlott ajándék, nyeremény talált gazdára. Az est hajnalig tartott. Köszönet mindenkinek a részvételéért, támogatásásárt, segítségéért! Zárszóként megemlíthetjük: ezen az alkalmon is jó volt "Kiss Bálintos"-nak lenni!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Vecseri Ferenc
2020.02.03
[110 db kép]


55. Laborfoglalkozás a Batsányi Gimnáziumban

Január 24-én, pénteken a 7.b. osztály a csongrádi Batsányi gimnáziumban járt, ahol fizikai, kémiai kísérleteket láthattak és próbálhattak ki. Sok élménnyel gazdagabban tértünk haza.

Szöveg:Csó Jánosné
Fényképezte:Csó Jánosné
2020.01.28
[12 db kép]


56. Kazinczy-verseny Nagymágocson

A Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny területi fordulóját január 22-én a nagymágocsi általános iskolában rendezték meg. Mindkét korcsoportban (5-6. oszt. és 7-8. oszt.) 17 versenyzõ mérte össze olvasási, elõadói tudását. Iskolánkat képviselték: Csákó Kata 6.a (felk.: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella), Körmendi Zita 5.b (felk.: Vanó Éva), Kálmán Kamilla 5.a (felk.:Vanó Éva), Nagy Mirtill Virág 7.b (felk.: Tomcsányiné Lucz Szilvia), Nagy Afrodité Napsugár 8.b (felk.: Farkas Márta) és Péter Vivien 7.a (felk.: Farkas Márta). Kiválóan szerepelt, az erõs mezõnyben 3. helyezést ért el Péter Vivien! Gratulálunk!

Szöveg:Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
Fényképezte:Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
2020.01.26
[9 db kép]


57. Zengõ kórus pótszilveszter

Január 17-én pénteken délután tartotta a Zengõ gyermekkórus a pótszilveszterét. Egy kicsit együtt voltak, ettek, ittak, játszottak, sokat nevetgéltek, kölyökpezsgõztek, új évet köszöntöttek. Épült a csapat!

Szöveg:Farkas Márta
Fényképezte:Farkas Márta
2020.01.21
[5 db kép]


58. A diótörõ - elõadás Budapesten

Az utolsó bérletes elõadásunkat láthattuk január 4-én az Erkel Színházban, felújítva A diótörõ mesebalettet. Élmény volt minden pillanata: a zene, a mesekönyvet idézõ díszletek és jelmezek, még duci jelmez is volt, a sok-sok gyerek, akik huszárok vagy egérkék voltak, és az ágyú ellen egérfogóval harcoltak. Nagyon mókás volt. A karácsonyi álom egészen a Hókristálypalota mesebirodalmába vezettek minket. A varázslatot a Tutanhamon kiállításon fokoztuk, majd lassan visszatértünk a jelenbe. Nekünk itt ért véget a karácsony.

Szöveg:Farkas Márta
Fényképezte:Szilágyi Gabriella, opera.hu, Farkas Márta
2020.01.06
[9 db kép]


We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.