i0 naplo  motto3  i0 server  i0 face  i0 youtube 

ÁHÍTAT: 112     ÜGYELET:
TINI MAI IGE      
"Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt." (Préd 3,1)

60 mappában 2816 kép talalható.


1. Karácsony 2018


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.12.20
[107 db kép]


2. Mikulás napi aerobik party

December 6-án került megrendezésre iskolánkban, a hagyományos Mikulás napi aerobik party. Az összes alsós osztály rész vett a közös vidám, zenés tornában, néhány lelkes tanító néni is beállt a sorba. Végül mindenki egy kis egészséges ajándékkal mehetett haza :-)

Szöveg:Urbancsokné Tóth Ildikó
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.12.17
[24 db kép]


3. 233 csomag Kárpátaljára

Nagypál Julianna és Nyíri Dániel koordinálta ebben az évben is a karácsonyi ajándékcsomag gyûjtését. Nagy örömünkre az idén is 233 csomag jött össze a jószívû adományozóknak köszönhetõen. December 17-én kelt útra a sok szépen becsomagolt doboz, kiegészülve a helyi Vöröskereszt tartós élelmiszer adományával. Az ajándékokat rejtõ dobozokat december 24-én Kárpátalján, a szentestei istentisztelet követõen adják át a Szõlõsgyulai Református Gyülekezet és a környezõ magyar falvak gyermekeinek. Köszönjük mindenki támogatását, segítségét!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.12.17
[5 db kép]


4. 1. Mikulás napi zsinórlabda bajnokság

A felsõ tagozatos lányoknak zsinórlabda bajnokság lett szervezve. A szabályok megegyeznek a röplabda játékéval annyi különbséggel, hogy itt dobni kell a labdát és elkapni, nem ütni. Mindkét délután izgalmas mérkõzéseket láthattunk, izgalmas meccsek zajlottak tornatermünkben. Eredmények az 5-6. osztályos lányoknál:1. Szuper pandák (5.a),2. Ninkák (6.a),3. Lámpák (5.b),4. Hõs 7-es (6.b) Eredmények a. 7-8. osztályos lányoknál:1. Bosszúállók (7.b),2. Dagobert bácsi (8.b),3. Panni és csapata (7.a),4. Labda bûvölõk (8.a)

Szöveg:Szilvia Dósai-Molnár
Fényképezte:Szilvia Dósai-Molnár
2018.12.13
[9 db kép]


5. Mikulás napi foci kupa

Lezajlott az immáron hagyományossá vált Mikulás foci kupa a felsõ tagozatosok körében. Izgalmas mérkõzéseknek lehettünk szemtanúi. Eredmények az 5-6. osztályosoknál:1. Arany ászok (6.a),2. Kapufa FC (6.b),3. Labda zsonglõrök (5.b), 4. Yolo Pandák (5.a) Eredmények a 7-8. osztályosoknál:1. Cheledek (7.a),2. Kõbánya FC (8.b.),3. Poloskák (8.a),4. Terépcsecsõk (7.b). Az elsõ helyezett csapatok egy évig õrizhetik a vándor kupát. A 7-8. osztályosok korcsoportjában a városi futsal labdarúgó csapatunk az 5. helyen végzett.

Szöveg:Szilvia Dósai-Molnár
Fényképezte:Szilvia Dósai-Molnár
2018.12.13
[8 db kép]


6. Mikulás 2018


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.12.06
[169 db kép]


7. Csisztu Zsuzsa és Vincze Ottó elõadása

A Szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskolában november 27-én, a Menõ Menza pályázatuk kapcsán két élsportoló saját példáján keresztül népszerûsítette az egészséges életmód elõnyeit. Dr. Csisztu Zsuzsa magyar tornászbajnoknõ, televíziós mûsorvezetõ az egészségtelen ételek és italok veszélyeire hívta fel a figyelmet, illetve bemutatta a korszerû táplálkozás lehetõségeit, egyes ételeit, italait. Beszélt arról is, hogy orvos-férje (aki táplálkozástudományi szakértõ) is segíti a szûkebb családot is abban, hogy tudatos táplálkozással õrizzék meg egészségüket, fittségüket. Fontos, hogy minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk – mondta. Vincze Ottó válogatott labdarúgó, egyebek mellett arról beszélt, hogy az Európai Unióban mi, magyarok sportolunk a legkevesebbet, arányaiban nálunk él a legtöbb elhízott ember és a legtöbb elhízott iskolás is. Ezért hazánkban különösen nagy figyelmet szükséges fordítani a sportra, a mozgásra, és az egészséges táplálkozásra, illetve a stresszmentes életre. A labdarúgó szakkommentátor a személyes döntésekre, és az idegennyelv-tanulás fontosságára is ráirányította a gyermekek figyelmét.

Szöveg:Szentesi Gyors
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2018.11.29
[19 db kép]


8. Túra a Bükkbe

"Hétmillió köbméter mészkõ. Húszmillió tonna. Iszonyatos mennyiség! Számítások szerint ennyi hiányzik az egykor 796 méter magas, ördögszántásos gerincû hegybõl, elsõsorban a tetejérõl. A Bükk nyugati bástyája, a Bükk-fennsík legnyugatibb õre még ma is fenségesen emelkedik az alatta elterülõ táj fölé. Szirtjei, kilátópontjai, kõbányáinak elképesztõen változatos maradványai remek túrákat ígérnek, talán izgalmasabb a hegy, mint valaha. A rengeteg felfedeznivaló nagy részét gyöngysorként felfûzõ Bél-kõ tanösvénynek köszönhetõen… :" És tényleg... :-)

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2018.11.18
[88 db kép]


9. Szép eredmények a tiszakécskei versenyen

A Református Iskolák XV. Országos Mesemondó-, Meseíró-, Szépíró-, Kézmûves és Angol/Német Fordító Találkozón vettünk részt iskolánk küldöttségével Tiszakécskén.
Az alábbi szép eredmények születtek:
Mesemondóverseny: Bélteki Áron (1.b) - bronz minõsítés; Kiss Robin (4.a) - arany minõsítés
Kézmûves találkozó: Sipos Adél, Bakai Lilla és Böszörményi Alíz (3.a) - ezüst minõsítés
Szépírók találkozója: Szabó Linett (5.b) - arany minõsítés; Magyar Csilla (6.b) - ezüst minõsítés
Meseírók: Ökrös Zénó (3.a) - bronz minõsítés; Csarnó Dominika (4.a) - arany minõsítés
A versenyen iskolánkat képviselte és eredményesen szerepelt még: Bakó Eszter (2.a), Péter Vivien (6.a); Grosics Gergõ, Nagy Döme, Török Luca (6.b), Almási Ivett (3.b), Vass Mónika (4.b), Farkas Zalán, Katona Norina és Bárány Amina (3.a)

Szöveg:Nyíri Dániel
Fényképezte:Molnárné Bodnár Henrietta és Nyíri Dániel
2018.11.11
[14 db kép]


10. Családi vasárnap - 5.a


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.11.04
[16 db kép]


11. Túra a Visegrádi-hegységben

Spartacus-vadászösvény - "A dunakanyari hegyvidék különleges hangulatú, emblematikus túraútja, mely meredek hegyoldalakat keresztezve, szintben tekereg, és közben fantasztikus kilátást nyújt a Duna völgyére." - Nos, ezt az útvonalat jártuk végig egy kis Szentendrei sétával megspékelve.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2018.11.04
[63 db kép]


12. "72 óra kompromisszumok nélkül" a Szent Anna Oviban

A "72 óra kompromisszum nélkül" egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház szervez. Az akció Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. A kezdeményezés Németországból indult a 2000-es évek elején. Iskolánk, a Kiss Bálint Református Általános Iskola kisebb-nagyobb csoportjaival évek óta rendszeresen csatlakozunk ehhez az önkéntes programhoz. A sorozat fõvédnöke, Böjte Csaba testvér így vallott a "72 óra" mozgalomról: "Meg vagyok gyõzõdve, hogy világunkban nem ruhánkból, nem élelembõl, nem pénzbõl van kevés, hanem szeretetbõl és jóságból…" Ebbõl a szeretetbõl osztottunk a Szent Anna Óvoda gyermekeinek is, amikor keresztyén- és gyermekdalokat adtunk elõ, valamint közös játékban vettünk részt az ovisokkal. A negyedikes gyerekek már nagyon várták, hogy részesei lehessenek ennek az önkéntes feladatnak, hiszen sokan közülük ebbe az oviba jártak korábban, és nem elõször járunk már náluk. Az éneklést és játékot a technika órán készített ajándékok átadásával, majd udvari együttes játékkal zártuk. Jó volt látni a sok-sok mosolygó ovist, akikkel együtt énekelhetünk, játszhatunk. Jövõre ismét megyünk!

Szöveg:Nyíri Dániel
Fényképezte:Kárpáti Lajos, Nyíri Dániel
2018.10.28
[58 db kép]


13. Reformációi Emléktúra 2018

Immár 12. alkalommal rendeztük meg a Reformációi Emléktúrát. Az éjszakai gyalogláson a Csongrád és Szentes közötti 15km-es távolságot 49 zarándok teljesítette. A programot még színesebbé tette, hogy Versegi Anikó csongrádi hitoktató is csatlakozott hozzánk és bemutatta nekünk belülrõl is a templomot.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Szunyi M. és Pólya S.
2018.10.27
[44 db kép]


14. Reformációi iskolai istentisztelet - 2018


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.10.26
[24 db kép]


15. Reformáció futás 2018

18 alkalommal került megrendezésre iskolánk szervezésében a hagyományos Reformáció futás.Közel 300 diák futotta le az 1517 m-es távot a nem éppen barátságos,hûvös idõben. Szép eredményeket értünk el,melyeket lentebb olvashatunk.

2007-es lány egyéni: 1.Kozák Mira (5.b)
2.Bottyán Boglárka (5.a)
3.Simon Alma (5.a)

2007-es fiú egyéni: 1.Õze Csanád (5.a)
3.Vida-Szûcs Dávid (5.b)

2006-os lány egyéni: 3. Magyar Zsófia (6.b)

2006-os fiú egyéni: 2. Inokai-Tóth Martin (6.a)
3. Szabó-Denisz (6.b)

2005-ös lány egyéni: 1. Õze Virág (7.a)

2004-es lány egyéni: 3.Bottyán Blanka (8.a)

Csapatverseny eredmények:
2007-es lányok,fiúk 1.
2006-os lányok,fiúk 1.
2005-ös lányok 1.,fiúk 2.
2004-es lányok 3.

A lányok ismét elnyerték egy évre a Vándorkupát, a fiú a 2. helyen végeztek a Koszta József Általános Iskola után.


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.10.26
[93 db kép]


16. 10 éves az iskola Tanári kórusa

2018. október 20-án szombaton 17.00 órakor a Zeneiskola hangversenytermében került megrendezésre a Tanári kórus jubileumi hangversenye. Az idén 10 éves Tanári kórus Farkas Márta karnagy vezetésével lépett fel. 2008-ban a Magyar Televízióban élõben közvetített, Szentesen megrendezésre került Országos Református Tanévnyitó kapcsán jött létre az énekkar. Az elmúlt években rendszeresen felléptünk az iskolai alkalmakon túl, különbözõ kulturális alkalmakon: Vöröskeresztes Jótékonysági hangverseny, Ars Sacra zenei fesztivál, Ökumenikus Imahét, adventi alkalmak. Több ezer nézõ elõtt szerepeltünk az Omega együttessel, a felejthetetlen szentesi Omega-Oratórium koncerten a Nagytemplomban. A Hangversenyközpontban megrendezésre kerülõ jubileumi koncerten a hazai és nemzetközi kórusirodalom legszebb darabjai csendültek fel. Az elõadás a Zene-Világ-Zene programsorozat bérleten kívüli ráadás estje volt. Köszönjük Fehér Csaba nagytiszteletû úr megnyitó-köszöntõ szavait, Dimákné Sebõk Veronika konferálását, Forrai Garai Szabó Julianna dekorációt, Szûcs Sarolta elõkészítõ munkáját és Vanó Éva fotóit, videófelvételeit. Köszönjük mindazoknak akik megtiszteltek bennünket a jelenlétükkel és azoknak is akik lélekben velünk voltak! Külön köszönjük mindenkinek azt, amivel bennünket segített, támogatott! És még egy nagy köszönet Farkas Mártának az elképesztõ sok munkáért és minden egykori és jelenlegi kórustagnak a közremûködésért!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Vanó Éva
2018.10.25
[35 db kép]


17. Tanulóink sikere a Horváth Mihály Emlékversenyen

Az elmúlt hetekben rendezte meg a Horváth Mihály Gimnázium a hagyományos õszi tanulmányi versenyeit. Az idén is több száz általános iskolás diák mérte össze tudását 6 - 8. évfolyamig a következõ területeken: angol, német és francia nyelv, matematika, komplex mûveltségi vetélkedõ, magyar nyelv és irodalom - szövegértés, szeretek gondolkodni és tudományos akadályverseny. Iskolánk tanulói az idén is szép eredményekkel térhettek haza:
Angol nyelv
8. osztály
3. helyezett: Jáger Dorka Anna (8.b)
Felkészítõ: Lõrincz Edit Andrea
Német nyelv
7. osztály
1. helyezett: Kálló László Péter (7.a)
2. helyezett: Bartha Levente Pál (7.b)
8. osztály
4. helyezett: Agócs Vince (8.a)
Felkészítõ: Dimákné Sebõk Veronika
Magyar nyelv és irodalom - szövegértés
1. helyezett: Szín Panna (7.a)
Felkészítõ: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
Matematika
8. osztály
2. helyezett: Szalaji Gábor (8.b)
Felkészítõ: Labádi Lajosné
Szeretek gondolkodni
7. osztály
3. helyezett: Tabajdi Zétény (7.a)
8. osztály
2. helyezett: Bartucz László (8.b)
Felkészítõ: Horvát József
Gratulálunk!

Szöveg:Dimákné Sebõk Veronika
Fényképezte:Dimákné Sebõk Veronika
2018.10.25
[9 db kép]


18. Október 23-i iskolai istentisztelet és ünnepség

Október 19-én a díszteremben tartottuk meg iskolánk megemlékezését. Az ünnepi mûsor elõtt Fehér Csaba lelkipásztor úr tartott áhítatot, amelyben Isten igéjének segítségéül hívásával mutatta meg, milyen fontos ma is számunkra a szabadság és annak megbecsülése. A Himnusz közös eléneklésével zárult áhítat után következett a 8.b osztályos tanulók elõadása. Filmrészletek idézték fel a forradalom és szabadságharc történéseit, majd a tanulók mozaikszerûen villantottak fel képeket, történéseket a drámai napokból. Egy család életének alakulása adta a kerettörténetet. A teremben kialakult csend is mutatta mennyire megérintette a nézõket, amit a színpadon láthattak. Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult. Köszönjük Vanó Éva tanárnõ felkészítõ munkáját és a szereplõ, résztvevõ diákok közremûködését.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2018.10.19
[37 db kép]


19. Túra a Prédikálószékre

Izgalmakban és látványosságokban bõvelkedõ kirándulás képei:

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya Sándor és Fazekas Levente
2018.10.08
[58 db kép]


20. Evnyitó 2018


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.09.17
[108 db kép]


21. Túra a Mátrába

Kalandokban gazdag, csillagnézéssel és szarvasbõgés hallgatással tarkított túra képei:

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2018.09.17
[45 db kép]


22. Kórushangverseny az evangélikus templomban

Szeptember 16-án délután rendezték meg az evangélikus templomban az Ars Sacra kórushangversenyt. Az elõadáson fellépett iskolánk tanári kórusa is Farkas Márta vezetésével. A hangverseny végén a tanári kórus, a Szent Anna templom Szkólájával közösen ökumenikus kórusként szólaltatta meg a jól sikerült hangverseny záródarabjait.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Halál Noémi
2018.09.16
[13 db kép]


23. Jutalom kirándulás

Szolnokra kirándultunk azokkal a gyerekekkel, akik az elmúlt tanév során kiemelkedõen látogatták a templomi istentiszteleti alkalmakat. Közös játszóterezést követõen a szolnoki református templom vendégei voltunk. Végh Miklós tiszteletes úr bemutatta a templomot, ahol gitárzenés áhítaton vettünk részt. Megtudtuk, hogy a látványos templom alaprajza ötszög, s ez az életet jelképezi. Az ötszögletû szimmetria egyedül az élõk világában fordul elõ, a holt ásványok közt ismeretlen. Ugyanerre a formára felelnek rá a templom berendezési tárgyai, az Úr asztala és a legékesebb rész a fenyõfából készített, díszesen faragott szószék is. A délelõtt további részét a repülõ múzeumban, a Reptárban töltöttük. Különleges helyszínen számos fantasztikus jármûvet láthattunk: hadirepülõgépeket, helikoptereket, haditechnikai eszközöket, hajtómûmodelleket. A kiállított repülõ szerkezetek megismerée után a játszóteret és az akadálypályát is kipróbáltuk.

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2018.06.25
[51 db kép]


24. Szeretethíd

Iskolánk 2018-ban is több csoporttal bekapcsolódott a Szeretethíd, Kárpát-medencei református önkéntes napok program sorozatba. Önkéntesként tettünk közösen "egymásért, a helyi és gyülekezeti közösségeinkért, valamint a teremtett világért." A 3.b osztály igés könyvjelzõkkel készült. Saját készítésû, bibliai jókívánságokkal ellátott kártyákkal kedveskedetek a gyerekek a járókelõknek, melyeket ingyen öleléssel "fûszerzeve" adtak át.

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2018.06.25
[10 db kép]


25. Vizitúra 2018.

Június 20-án szerdán tökéletes vizitúra idõjárásban vágott neki 16 elszánt túrázó a Tisza habjainak. Kemény munkával felküzdöttük magunkat a Körös-torokig. Egy kis szusszanás után megpróbáltuk elérni a csépai pontonhidat, de ahogy azt a filmtörténetbõl is tudjuk: a Híd túl messze volt. Egy fotót azért tudunk mutatni, hogy így nézett ki. Visszatérve a Körös-torokba, ahol sajnos a magas vízállás miatt csak sekély víz volt, de homokpadok nem, szóval a megérkezés után alapos tesztelésnek vetettük alá a parti büfék kínálatát. Jónak bizonyult a lángos különbözõ verziókban és fagylalt is nagy adagokban eltüntetsére került. Bekukkantottunk a Körösbe is, majd hatszáz méter után a Kurca szivattyúitól határozott csorgás vette kezdetét. Aztán a Tiszán a motorosok és jetskisek tesztelték hullámtürõ képességünket, de nem jártak sikerrel, álltunk minden libikókát. Jó pirosan, jó fáradtan értünk vissza Szentesre. A nyolc felnõtt és nyolc diák egybehangzó véleménye a 17 kilométeres táv teljesítése után ( s ennek fele folyással szemben!): Jó móka volt ez az idén is. De jövõre most már tényleg jöjjön egy nagy túra a Tiszán vagy a Dunán!!!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Karikó-Tóth Tibor
2018.06.20
[48 db kép]


26. Ballagás 2018


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.06.18
[64 db kép]


27. Jutalomkönyvek átadása 2018


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.06.18
[19 db kép]


28. Zölden jobb környezetvédelmi mozgalom

Iskolánk két osztálya (1.a és 4.a) is csatlakozott a Zölden Jobb környezetvédelmi mozgalom felhívásához, s június 1-én a Környezetvédelmi Világnapon zöld felsõbe öltöztek. Így mutatták ki a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyûjtés iránti elkötelezettségüket, támogatásukat! Köszönjük a nevelõk és a szülõk támogatását! Jövõre legyünk még többen e napon zöldben!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Urbancsokné Tóth Ildikó
2018.06.03
[4 db kép]


29. Látogatás az ózdi testvériskolában

Május 23-án és 24-én kétnapos látogatáson vettünk részt az ózdi testvériskolában. Egy pályázat keretében adódott a lehetõség, hogy az ország más vidékein élõ gyerekekkel találkozhassunk. Nagy szeretettel és sok érdekes programmal vártak bennünket az ózdi vendéglátóink. Az iskola rövid bemutatóval is kedveskedett. Délután az egykori vasgyár területén kialakított filmes és informatikai látogatóparkba látogattunk, majd másnap Szilvásváradon tettünk egy kellemes túrát. Tartalmas két nap volt, a diákok gyorsan összebarátkoztak. Folytatás augusztusban a közös balatoni táborban.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Vanó Éva
2018.05.28
[29 db kép]


30. Tibi csokitúra


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.05.26
[38 db kép]


31. Országos énekverseny

Iskolánk 6 csoporttal (3-3 fõ) vett részt a Csenki Imrérõl elnevezett I. országos énekversenyen Mezõtúron 2018. május 11-én. A két csapat 2 zsoltárt és egy népdalzsoltárt mutatott be a zsûrinek, akik bizony nagyon szépen énekeltek és bronz minõsítést értek el az erõs mezõnyben. Gratulálunk a csapatoknak: Márton Bella- Molnár Róza-Remzsõ Lara és Dajka Dorka-Nagy Afrodité Napsugár-Õze Virág 6.a és b osztályos énekeseknek.

Szöveg:Farkas Márta
Fényképezte:Farkas Márta
2018.05.17
[7 db kép]


32. Határtalanul - Felvidék, 5. nap

Elérkezett a záró nap. Reggelre jólesõ fáradtsággal vettük tudomásul, hogy lassacskán végére érünk kirándulásunknak. Már kezdett mindenkiben dolgozni a honvágy valamilyen formában és mértékben. Gyors bepakolás után búcsút intettünk Iglónak, A hajnali dörgõs-villámlós felhõszakadás kellemesen felfrissítette a levegõt, s a magasabb hegyek felhõbe burkolóztak, az alacsonyabb völgyekben meg vastagon lebegett a párás köd. Utunk utolsó célpontja közeledett: Eperjest elhagyva, hamarosan Kassa házai bontakoztak ki elõttünk. A séta elején jópofa ötletként értékeltük az egyik fõutcai kávézó ötletes árnyékolós megoldását a fákra függesztett esernyõkkel, ekkor még nem sejtettük... De ne szaladjunk a dolgok eleibe. Ha már a fõutcán a villamos sínek között egy kis mederben a Hernád egy kis eltérített ágacskája folyik nem lehetett megállni, hogy ki ne próbáljuk: vizes-e meg milyetén alakul a hõfoka? Jelentem vizes és kellemes hûs. A villamos sínek javarészt dekorelemek, mert csak nagy ünnepeken áll forgalomba néhány nosztalgiaszerelvény. Bár a mi jelenlétünk szerintem mindehol ünnepnek számított, de csak nem jött a sárga tuja. Na mindegy. Szépen felújított polgárházak, paloták között vezetett a sétánk, majd lekanyarodtunk Rodostóba. De ez nem a török, hanem a kassai Rodostó. De mielõtt megfejtenénk a talányt, elõbb még bekukkantottunk a mesterségek szûk kis utcácskájába, ahol még tényleg mûködik egy-két mûhely. A Rodostó pedig a helyi református templom melletti udvar, ahol Rákóczi szobra áll, s egy kis épület a számûzetésbõl hazakerült tárgyakkal. Folytatva a sétát, jött a színház majd a polgármesteri hivatal épülete. Nagy sikert aratott a zenélõ szökõkút. A méltán híres kassai dóm oldalában elhelyeztük a Rákóczi emláktáblánál koszorúnkat, majd bekukkantottunk az impozáns katedrális belsejébe is, ahol épp zajlott a vaárnapi mise. A templomból kijõve jött a meglepetés, az esõ beköszöntött (milyen jól jöttek volna most azok a fára aggatott ernyõk?) s mi egyre sietõsebb léptekkel fejeztük be sétánkat, Kassa címerének dombormûvére már csak vizes pillantást vetve. Azt azért még megtudtuk a fõtéri romok kapcsán, hogy a középkori város szintjéhez képest jó két méterrel magasabban fekszenek a mai épületek, s maga a város. Ez jó kis földrajzos-történelmes tényfeltárási lehetõség a miértet illetõen. Az esõ egyre jobban rákezdett, de megoldás mindig van. Mondjuk egy pláza. Igy megoldódott több problémánk is: ne ázzunk, tudjunk elmenni mosdóba, s lehessen vásárolni hazafelé valami kis meglepifélét. S meglepi akadt még a végére is. Mindenki kapott egy nagy fagyit a kirándulás zárásaként. Köszönjük mindenki segítségét, támogatását az út kapcsán! Zsuzsi néni szuper idegenvezetõ volt, akárcsak Robi bácsi a sofõrünk. Mi meg a legjobb Határtalanulos csoport!!!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Vanó Éva
2018.05.01
[37 db kép]


33. Országos Bibliai Történetmondó Verseny

Dobogós helyezések az Országos Bibliai Történetmondó Versenyen
Szép helyezéseket hozott el iskolánk küldöttsége a XIX. Országos Bibliai Történetmondó Verseny Döntõjén, Gyulán. Idén mintegy 200 gyermek indult ezen a megmérettetésen. Törõcsik Laura (3.b) 2. helyezést, Péter Vivien (5.a) 6. helyezést ért el. Dömsödi Martin (2.a) és Fülöp Dorina (4.b) a középmezõnyben végeztek. Illusztrációs- és rajzpályázatra Bakai Lilla és Sipos Adél (2.a) küldte el pályázati munkáját. Sipos Adél rajzát a zsûri 2. helyezéssel jutalmazta.
Gratulálunk a szép eredményekhez!
Felkészítõk: Varga Emília, Nyíri Dániel, Cseh Lajosné és Tomcsányiné Lucz Szilvia

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2018.05.01
[31 db kép]


34. Határtalanul - Felvidék, 4. nap

És eljött a nagy nap. Reggelizés után laza kis bemelegítésként felkerestük a Szlovák-Paradicsom (az Alacsony-Tátra egyik legvadregényesebb része) Csingó felõli végén a Hernád-áttörés kezdetét. Innen nézve is elég látványos volt a mélyben csobogó Hernád, s Zsuzsa néni a táblákon meg is mutatta a legszebb és a legnehezebb túraútvonalakat is. Sokat elmond a nehézségükrõl, hogy kötelezõ némelyiknél biztosítás kötni elõre és be kell jelenteni, hogy merre is megy az illetõ. No mi a bekukkantás után nyugodtabb vidék felé vettük az irányt. Már ha a Magas-Tátra nyugodtabb vidéknek számít. Hogy nem vénnek való-e, azért azt gondolom az enyhe barokkos túlzás, merthogy bõven találkoztunk a tó mentén idõsebb korosztályt képviselõ túrázókkal, sétálgatókkal. Mi követve a példájukat túrázgattunk, sétálgattunk. A tó után kis kaptatóval elértük a síugró sáncok és a sífelvonó vidékét, ahol hó már csak nyomokban volt fellelhetõ, mint némelyik csokiban a csoki... De azért nekünk a nyomokban fellelhetõség is elegendõnek bizonyult egy kellemes április végi hócsatára. S nem kellett kabát, sál, kesztyû! Gyönyörû virágok is mutatták, hogy a tavasz ide is elért, sõt egy talán kissé koránkelõ erdei sikló is mutatta az erdõ irányát, hogy megriadva a napozásából a szokásosan csendes, alig hallható (hmm) csoportunk kapcsán jobbnak látta inalni... Tényleg tud inalni egy kilgyó vagy azt csak a lábbal rendelkezõk tudják? Kellemes induló fáradsággal szálltunk a buszra, s néhány perc múlva Ótátrafüreden szálltunk le, hogy meghódítsuk a Tarajkát és még mást is. No az elsõ rész teljesítve laza negyven perces kaptatós sétával. S utána jött a hír, hogy itt van a közelben a Csontváry képeirõl is híressé vált Tarpataki-vízesés. Ki lehetett ez hagyni, pláne, hogy a Nap sütött kellemesen? Ugye, hogy nem.Mi sem tettük. Mármint a kihagyást. Jó pár sziklalépcsõn ereszkedve, emelkedve értük el a vízesés egymás utáni részeit. Kár lett volna kihagyni, mert fenséges volt a látvány. A néhány évvel ezelõtti Tátrai nagy vihar nyomán kifordult fák csonkjai mellett jó volt látni, hogy a természet visszafoglalja azt, ami az övé, s egyre sudárabbak már az azóta kikelt kis fenyõk. Jött a Magisztrále hegyi sétány visszarésze a Tarajkához, majd a nem annyira kellemes leereszkedés a már ismerõs kaptatón minuszba. De ez sem tudott bennünket legyõzni. Most már valós, tényleges fáradtsággal a lábainkban (Ólom volna a hegyekben? Mert valahogy a lábunk érzete erre engedett következtetni...) A nap lezárásaként megálltunk még Szepescsütörtök gyönyörû templománál és a mellette lévõ Szapolyai kápolnánál, s már jött is a vacsora. Sa vacsora végén a meglepi, merthogy kérem ma született (persze néhány évvel korábban) Héja Szabi, s nagy taps kíséretében fel is köszöntöttük õt! Õ pedig sok-sok linzerrel lepte meg azünneplõ seregletet. S a Nap hõse címet is kiosztottuk újabb nagy taps kíséretében az "A" osztályos Tóth Leventének, aki egy panaszszó nélkül teljesített a mai nap nem könnyû feladatait. Zsuzsa néni ki is számolta az okostelefonja alkalmazásával, hogy több mint 15 kilométer van a lábunkban, s ez szinte kivétel nélkül hegyi terepen! Le a kalappal a társaság elõtt, mindenki teljesített a feladatot, a balesetek is elkerültek bennünket. Legfeljebb néhányunk nyaka és karja árulkodik majd arról, hogy a napocska rendesen megdolgozott a mai béréért... Jó kis nap volt. Pihenés, összepakolás,s holnap egy Kassa-i városnézés után irány haza. Lesz mirõl mesélni a családoknak!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Vanó Éva
2018.04.28
[65 db kép]


35. Határtalanul - Felvidék, 3. nap

Elérkeztünk a félutat jelentõ harmadik naphoz. Reggel elbúcsúztunk a szádalmási házigazdáktól, a Granárium Fogadó tulajdonosai és személyzete minden dícséretet megérdemelt. Bõséges reggeli után a helyi református lelkész úr is köszöntött bennünket. Utunk során elõször a Betléri kastélynál álltunk meg. Gyönyörû, árnyas fák alatt vezetett az út a csodás kastélyhoz, a parkja tényleg filmbe illõ. (Merthogy forgattak itt valami slovensko Sherlocková Holmesová féle kosztümös krimit is nemrégiben.) Jött a mai nap utazás szempontjából legnehezebb szakasza, átkelés az Alacsony-Tátra vonulatain. Közel negyven kellemes kis szerpentines kanyar, meredek hegyoldalak, csodás panoráma adott felejthetetlen élményt. De jelentem megúsztuk egészségügyi baleset nélkül! A sofõr bácsink meg nyugodt, profi, mint mindig! Gyors fotó a dobsinai jégbarlang bejáratánál, sajnos a barlang csak május közepétõl látogatható. Aztán jött a várakozás, újabb kanyarok után egyre türelmetlenebbül lestük mikor bukkan elénk az igazi, a Magas-Tátra. S miközben Iga bá elmesélte a hegyek és barlangok létrejöttének részleteit, egyszer csak ott volt Õ. Mármint nem Iga bá, mert õ amúgy is a buszon volt, hanem a Magas-Tátra! Havas panorámával köszöntött bennünket a gyönyörû hegység. Volt egy-két csúcs, ami szemérmesen felhõtakaróba bújtatta legmagasabb részeit, de a panoráma önmagáért beszélt. Mi nem, mert elállt a látványtól a szánk. Na ez utóbbi nem gyakran fordul elõ, kérem a szájak általában bizony járnak. De azért, figyelünk is... Néha. Na jó, idõnként... De amúgy továbbra is teljesen jó a kis csapat. Jött a Szepes várának monumentális tömbje, nem véletlenül ez a térség legnagyobb várromja. Még ilyetén állapotában is fenséges látvány. Fel is kutyagoltunk a bejárathoz, majd vári környezetben vettük magunkhoz az ebéd szendvicset és a nápolyit. S erõre kapva (mert azért akadt jégkrém is..., de hogy ettek-e valaha a várvédõk magnumot, na azt nem tudjuk) újabb is újabb szinteket léptünk a "másszuk meg a vár legmagasabb pontját" társasjátékban. Elképesztõ kilátás, a vármúzeumban szép kis kápolna, korabeli fegyverek, konditerem vagy inkább kinzókamra. Rövid szusszanás Szepeskáptalan apátságánál, majd Zsibra Árpád-kori templománál. Egy érdekes természeti jelenség, egy valódi kis gejzír is mutatta finoman bugyborékoló erejét. Megvolt az Egerszalók érzés. Jött Lõcse, a Fekete város filmbõl is ismerõs városháza, mellette a szégyenketrec. Ajánlottuk a kipróbálást, de valamiért nem voltak jelentkezõk, nem is értem... Majd a fõtéri monumentális templom világelsõ, Pál mester által fából megálmodott szárnyasoltára. A pillanat varázsa dolgozott ám rendesen a látvány kapcsán. S lassacskán megérkeztünk a mai szállásul szolgáló Igló városába. A fõtéren nem hagytuk ki a harang emlékmûvet, ami Csontváry egykori lakóhelyével szemben állva hirdeti a valamikori harangöntõ mesterek dicsõ emlékezetét. Hangulatos fõtéri séta után bevettük magunkat a szállásul szolgáló kollégiumba, majd elfogyasztottuk a vacsoránkat, ami nem volt rossz, de az elõzõ napok házias izeit meg sem közelítette. De aztán letámadtuk a helyi boltot, s pillanatok alatt jó kis forgalmat generáltunk. Valamiért a korábbi napokhoz hasonló, szokásos termékskála volt most is a népszerû. S most lassan készülõdünk az estére, merthogy holnap jön a Magas-Tátra, irány a Csorba-tó! Ráadásul pazar idõ ígérkezik.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Vanó Éva
2018.04.27
[53 db kép]


36. Határtalanul - Felvidék, 2. nap

Jót aludt a társaság, de a tegnapi koránkelés után indokolt is volt a kései ébresztõ. Bõséges reggelivel kényezettek bennünket a házigazdáink, fogyott a sonka, kalács, melegszendvics és müzli bõséggel. Volt, aki háromszor is repetázott, szóval éhesen senki nem ült a buszra, az bizonyos... A kiadós reggeli után a cseperészõ esõ próbálta elvenni a kedvünket, a mai naptól, de jelentem hiába. Mi vettük az õ kedvét a folytatástól. Próbálkozott még néha, de kinevettük, mert amikor õ jött, mindig a buszon ültünk. Krasznahorka várát, amelynek újjáépítése a végéhez közeledik, közelrõl megnéztük, felsétáltunk a fõbejáratig. Rozsnyó volt a következõ célpontunk. Megnéztük Andrássy Katinka szobrát, majd a világ püspöki palotában leggazdagabb fõterét, mert máshol általában még egy sem akadt, itt kapásból kettõ. Lehet akár rejve még több is, de hogy itt ennyi tutira van az bizonyos. Református és katolikus is nagyon szép. Láttunk középkori kutat, majd Iga bá, mint online és interaktív térképelem megmutatta ezen tájegység térképén épp merre is voltunk, vagyunk, leszünk. Aztán csak fel kellett fedeznünk, hogy van-e különbség az otthoni és az itteni Tesco között. Alapjában véve nincs, csipsz, üditõ, édesség itt is akadt. Szóval már útközben sem volt indok az éhezésre. Már következett is a nap egyik fénypontja, amely sötétséget is hozott (milyen jó képzavar ez, ugyebár...), szóval jött a Gombaszögi-barlang. Csodás cseppkövek, azok különleges változatai a szívószálakra vagy spagettikre emlékeztetõ szalmacseppkövek, melyek közt több méteres is akadt. Gyönyörûen tükrözõdõ barlangi patakocska és látványtenger... (Újabb, most vizes képzavar). Na és hogy miként lesz a fénypontból sötétség? Meglepetésként, miután mindenki becsukta a szemét a legnagyobb barlangi teremben állva, a vezetõ lekapcsolta a lámpákat, s megtapasztalhattuk, milyen is a tényleges vaksötét. Érdekes volt az bizonyos... Megebédeltünk (szendvics, ásványvíz, csokis nápolyi) majd következett az Andrássy-mauzóleum, ahol Felvidéki Taj Mahalként csodálhattuk meg milyen nagyvonalúan emlékezett élete párjára Krasznahorka várának utolsó ura, Andrássy gróf. Azért utolsó, mert nem volt gyermeke... A mauzóleum elegáns, és gazdagon díszített kívül-belül. Megpróbálkoztunk a debrõdi réten lévõ növénytemplommal is, de az út a régi erdélyi utakat idézte, így itt õ nyert. De jött helyette más, a Szádelõi völgy, a kettes számú fénypont. Itt mintha csak a Tordai-hasadék idézõdött volna fel. Kis patak mellett, árnyas fák alatt vezetett a sétautunk, s a felhõk is csak ijesztgettek, de nem fakadtak sírva. Visszaérkezve a szállásra várt bennünket az íjászbemutató, s hogy még nagyobb legyen az élmény a bemutató után ki is lehetett próbálni az õsi eszközt. Jó kis nap volt ez is. S nemsokára jön az újabb igazi falusias vacsora. Holnap elhagyjuk ezt a nagyon szerethetõ szádelõi völgyet, s útnak indulunk Igló és környéke felé. Közeledünk az egyre magasodó Tátrák világa felé.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Vanó Éva
2018.04.26
[54 db kép]


37. Határtalanul - Felvidék, 1. nap

Hajnalban útnak indult büszke kis csapatunk meghódítani a Felvidék romantikus tájait. Tíz óra körül már a Fülek-i magyar iskolában jártunk, ahol a kis harmadikosok nagyon megörültek a mi harmadikosaink ajándékainak és leveleinek. A nagyobb diákok és az igazgatónõ köszönettel vették át az ajándékba vitt könyveinket. Bekukkantottunk néhány tanterembe, jó volt látni, hogy milyen lelkesen foglalkoznak az itteni magyar nebulókkal a felvidéki tanárok. Ezután bevettük Fülek várát, még a bejáratnál ránk szegezõdõ ágyúcsõ sem rentette el armadánkat. Gyönyörû kilátás, hangulatos kiállítás gyönyörködtetett. Állíthatom a vár minden talpalatnyi helyét bejártuk, elõlünk aztán tényleg nem maradhatott semmi rejtve. Bónusz programként bekukkantottunk a Halic (magyarul Gács) településen lévõ pazarul felújított és most négy csillagos szállodaént mûködõ egykori Andrássy kastélyba is. Jött az Ember tragédiája. Alsósztregova, a Madách kúria. Az épület hangulatos, a kiállítás egész látványos, a helyi magyar teremõr-kalauz viszont a Jó palócok utén szabadon igazi jó pokróc. A porosz kiképzõ õrmestereket megszégyenítõ pattogás, állandó kioktatás, de szerencsére a gyerekeink felvették a kesztyût, s türelmesen tûrve mosolyogták ki a botcsinálta (bár hivatalos) múzeumgazdát. Igazuk volt, mármint az amúgy egész nap teljesen rendesen viselkedõ gyerkõcöknek. Büszkék lehetünk rájuk. És még Madách is fog érdekelni bennünket, majd késõbb, például a középiskolában... Jött a napi meglepezés, séta Rimaszombaton, ahol csak szembejött egy fagyizó, meg egy Kaufland is. Szóval helyi étkek letesztelve rendesen. A szállás csodaszép kis faluban, bõséges vacsora után ért bennünket. Gazdagon megspékelt gulyásleves után fincsi házi szilvalektáros buktahalmaz várta az éhes gyomrúakat. Holnap reggel kilenctõl folytatjuk. Vár bennünket többek között a cseppkõbarlang és a Szádelõi völgy. Jó kis nap volt. Mindenki rendben, hangulat igen jó! Folytatás következik...mondjuk holnap (ha hagynak egy kis wifit a nebulók)

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Vanó Éva
2018.04.25
[52 db kép]


38. Fater Focikupa

Április 21-én került megrendezésre az I. Fater Focikupa a Sportközpont mûfüves pályáján. Kilenc osztály szülõi csapata nevezett a versengésbe, melynek végén a körmérkõzések után a 4.a osztály csapata emelhette magasba a vándorkupát és kaphatta meg az osztálykirándulás támogatásáról szóló utalványt! Kellemes, sportos délelõtt volt. Köszönjük mindenki támogatását, biztatását! Jövõre újra belevágunk!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Varga Emília
2018.04.22
[53 db kép]


39. Megyei mezeifutó diákolimpia


Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2018.04.19
[7 db kép]


40. 2. Nyuszi futás


Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2018.04.19
[12 db kép]


41. Március 16-ai tekerés


Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2018.04.19
[6 db kép]


42. Menõ menzák - 4. évfolyam


2018.04.13
[68 db kép]


43. Családi vasárnap - 8.a


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.04.08
[11 db kép]


44. Református Iskolák Országos Úszóbajnoksága 2018

Ebben az évben az általános iskolák összetett pontversenyében az elõkelõ MÁSODIK helyezést szereztük meg. Az érmes eredmények: Horváth Noel 1 arany 2 ezüst és egy bronz, Tóth Fruzsina 2 ezüst, Elbert Rókus 1 bronzérmet szerzett. GYORSVÁLTÓK: 1. hely /Horváth Noel, Nagy Bátor, Ökrös Zénó, Inokai-Tóth Péter/ - 2. hely /Tóth Emese, Almási Ivett, Katona Norina, Sebesi Fanni/ - 2. hely /Bácskai Laura, Nagy Kincsõ, Mácsai Eszter, Simon Anna/ - 1. hely /Gila Péter, Elbert Rókus, Félegyházi-T. János, Pásztor Milán/ - 2. hely /Busi Barnabás, Komár Martin, Tóth Levente, Takács Krisztián/ - VEGYESVÁLTÓK: 3. hely /Arató Lili, Horváth Zsófi, Kozák Mira, Simon Alma/ - 2. hely /Busi Barnabás, Inokai-T. Martin, Papp Pongrác, Kanfi-H. Levente/ - 3. hely /Bácskai Laura, Simon Anna, Nagy Kincsõ, Nagy Csillag Róza/ - 1. hely /Gila Péter, Elbert Rókus, Félegyházi-T. János, Pásztor Milán/ - 2. hely /Tóth Levente, Pataki János, Tonomár Zoltán, Nagy Péter/. - Verseny jegyzõkönyve ITT olvasható.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2018.04.08
[62 db kép]


45. Kiss Bálint Napok


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.04.07
[147 db kép]


46. Tudásvásár 2018


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.04.07
[106 db kép]


47. Kiss Bálint Emléktúra 2018

Immár ötödik alkalommal teljesítettük, iskolánk névadójára emlékezve a KISS BÁLINT EMLÉKTÚRÁT. 44 "zarándok" gyalogolta végig a mintegy 15 kilométeres távolságot.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2018.03.30
[26 db kép]


48. Bronzérem a Diákolimpián

Hódmezõvásárhelyen rendezték meg az Úszó Diákolimpia Országos döntõjét, amelyen a 4. korcsoportos fiú gyorsúszó váltóversenyben /Elbert Rókus, Félegyházi-Török János, Gila Péter, Pásztor Milán/ összeállítású csapatunk 3. helyezést ért el. Az elsõ korcsoportosok nagyon erõs mezõnyében Horváth Noel 50m mellúszásban 10. - 50m gyorsúszásban a 11. helyezést szerezte meg. - Gratulálunk! :-)

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Dósai-M. Szilvia és Félegyházi-T. Bernadett
2018.03.26
[5 db kép]


49. A magyar válogatott meccsén jártunk

Elõre megfontolt módon kis csapatunk elutazott a Magyarország - Kazahsztán válogatott futballmeccsre a budapesti Groupama Arénába. A stadion nagyon jól néz ki, a játékosokon színes mez volt, a büfék irdatlan drágák, a kijelzõk jó nagyok, a fû helyenként zöld és a bírók meze fekete. Mint a hangulat is, mármint a kezdés után tíz perccel. És nem a színesre értettem, hanem a bíró mezére. Hõs fiaink (biztosan valakié-i) bátor hangulatban, vállt vállnak vetve nagy küzdelemre késztették az ellenfelet, s sikernek könyvelhetjük el, hogy csak két gólt kaptak az elsõ néhány perc alatt. Ja a küzdelem arra volt leginkább érthetõ, hogy nem röhögték el magukat a vendég válogatott sárga mezes játékosai a mi csodás fiaink produkciója láttán. Szánalmas sétálgatás, tökéletes kudarcérzés, alapvetõ technikai hibák (labdakezelés, helyezkedés, párharcok). Történelmi meccs részesei lettünk, hiszen egy év alatt három sehol sem jegyzett csapattól sikerült válogatottunk hõs fiainak vereséget szenvednie. (Andorra, Luxemburg és most Kazahsztán). Ilyet még sohasem produkált a nemzeti csapatunk, de legyünk rájuk büszkék ma ezt az akadályt is le tudták verni, merthogy a saját árnyékukat sem tudják átlépni. Szép sport ez a labdarúgás, meg jó lehet élõben nézni, de ez nem Magyarországra érvényes és nem a hazai válogatott teljesítménye miatt. A világ sok részén szeretik és játsszák a focit, mi nem ebbe tartozunk. De a lényeg ott voltunk, s a stadion nagyon jól néz ki, és a fû is zöld helyenként. A kábé üres stadionban sorra kerülõ skóciai meccset legfeljebb otthonról nézi majd az, akinek még mindig nem ment el a kedve a mi kis fatelepes (falábú) focistáiktól... Röviden összefoglalva: a válogatott játéka borzalmas volt, de legalább kellemesen fázóskodtunk. De az élmény mint tudjuk megfizethetetlen, minden másra meg ott van... S milyen elgondolkodtató a tribün elõtti falra írt felirat: a pályára lépés bûncselekménynek minõsül...

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Lõrincz Edit és Karikó-Tóth Tibor
2018.03.24
[25 db kép]


50. Országos szövegértési verseny Cegléd

Második helyezést értek el március 10-én, Cegléden megrendezett országos szövegértési versenyen iskolánk tanulói. Bakai Lilla, Baranyi Lili és Sipos Adél 2. a osztályosok, komplex megmérettetésen vettek részt csapatban. Egy jelenettel kellett készülniük, ahol az Okos lány modern változatának az elõadása volt a feladat, saját feldolgozásban; a jelenetük címe: Agyas Maja trükkös válaszai. Szövegértõ feladatlapot kellett kitölteniük, olyan meséket, bibliai történeteket feldolgozva, amelyben a korsó volt a közös elem. Majd sportos megmérettetésben különbözõ, szintén mesékkel kapcsolatos akadályokat kellett leküzdeniük, idõre. Felkészítõjük: Varga Emília tanító.

Szöveg:Varga Emília
2018.03.21
[11 db kép]


51. Hajdú Lajos emléktábla megkoszorúzása


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.03.14
[24 db kép]


52. Március 15-re emlékeztünk


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.03.14
[23 db kép]


53. Huszár bemutató

Nemzeti ünnepünk alkalmából március 13-án iskolánk vendégei voltak a hódmezõvásárhelyi Hagyományõrzõ 15. Pálffy Huszár Egyesület tagjai. Baráth Gábor hõ. huszár kapitány és Szalóki András hõ. huszár õrnagy bemutatták a huszárok fegyvereit, jellegzetes öltözetét és beszéltek a huszárság történetérõl is. Megtudtuk, hogy a dolmány látványos, sûrû zsinórozása szinte páncélként védte a katonát; félvállra vetett mente sem látványelem volt,hanem a huszár bal karját óvta. A bemutató végén huszárosan köszöntünk el egymástól: Erõt, tisztességet! Köszönjük

Szöveg:Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.03.14
[14 db kép]


54. MUB 2018

3-4. osztály
1 Bodor Flóra
Szabó Viktória
91,37 Makó
2 Fekete Tamás 85,88 Makó
3 Garai Gergõ
Szabó Lázár
80 Szentes
4 Hajdú Csongor
Dvorák Balázs
50,39 Debrecen
       
5-6. osztály
1 Kúsz Kiara Hanna
Juhász Dóra
96,27 Makó
2 Schreyer József Máté
Baráth Salamon
85,46 Gyula
3 Bartha Levente
Tabajdi Zétény
83,07 Szentes
4 Kiss István Ádám
Sós Jázmin
80,92 Debrecen
5 Kecsõ Hajnalka
Tóth Petra Adél
64,42 Törökszentmiklós
6 Nagy Tímea
Cubra Daniella
53,42 Törökszentmiklós
       
7-8. osztály
1 Pluhár Enikõ
Pluhár Anna
137 Debrecen
2 Mezei Virág
Gyõrfi Márton
101 Gyula
3 Nyíri Boglárka
Jancsovics Dóra
100 Szentes
4 Csécsy Bence Mátyás 62 Nagykõrös
       
Prezentáció
1 Erõs Dominik 44 Lábatlan
2 Csécsy Botond Szabolcs 41 Nagykõrös
3 Kis Levente 32 Szentes


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.03.05
[36 db kép]


55. Szánkózás

Egy vidám délelõtt képekben:

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2018.03.01
[66 db kép]


56. Felsõs farsang - 2018


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.02.14
[182 db kép]


57. Megyei Úszó Diákolimpia 2018

A Hódmezõvásárhelyen megrendezett versenyen ragyogóan szerepelt iskolánk csapata. A következõ eredményeket értük el: Horváth Noel 50m gyors 1. hely és 50m mell 1. hely - 4x50m gyorsváltó /Horváth Zsófi, Arató Lili, Simon Alma, Horváth Luca/ 1. hely - 4x50m gyorsváltó /Simon Anna, Bácskai Laura, Nagy Kincsõ, Mácsai Eszter/ 1. hely - 4x50m gyorsváltó /Gila Péter, Félegyházi-Török János, Pásztor Milán, Elbert Rókus/ 1. hely - 4x50m gyorsváltó /Papp Pongrác, Melkuhn Máté, Inokai-Tóth Martin, Szûcs Erik/ 2. hely - Horváth Zsófi 50m gyors 3. hely - Mácsai Eszter 100m gyors 3. hely - Dömsödi Dalma 100m gyors 2. hely.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2018.02.13
[27 db kép]


58. Alsós farsang - 2018


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2018.02.12
[189 db kép]


59. Városi Úszó Diákolimpia 2018

A Városi Úszó Diákolimpián remekül szerepelt csapatunk. A következõ érmes helyezéseket értük el: 50 m-es gyorsúszás 2. Horváth Noel László 50 m-es gyorsúszás 2. Tóth Emese 50 m-es gyorsúszás 3. Dömsödi Döníz 50 m-es mellúszás 2. Horváth Noel László 50 m-es mellúszás 3. Repka Marcell 50 m-es mellúszás 2. Tóth Emese 50 m-es mellúszás 3. Dömsödi Döníz 50 m-es gyorsúszás 3. Nagy Péter Tibor 50 m-es gyorsúszás 2. Horváth Zsófi 50 m-es gyorsúszás 3. Simon Alma 50 m-es hátúszás 3. Horváth Zsófi 50 m-es mellúszás 1. Nagy Péter Tibor 50 m-es mellúszás 1. Arató Lili 50 m-es mellúszás 2. Simon Alma 4x50 m-es gyorsváltó 3. / Nagy Péter Tibor, Vida-Szûcs Dávid, Cselõtei Gergõ, Némethy-Czakó László/ 4x50 m-es gyorsváltó 1. / Horváth Zsófi, Simon Alma, Horváth Luca, Arató Lili/ 100 m-es gyorsúszás 3. Kanfi-Horváth Levente 100 m-es gyorsúszás 2. Papp Pongrác Paszkál 100 m-es gyorsúszás 3. Inokai-Tóth Martin 100 m-es gyorsúszás 1. Simon Anna 100 m-es gyorsúszás 2. Bácskai Laura 100 m-es gyorsúszás 3. Nagy Kincsõ Anna 100 m-es gyorsúszás 1. Mácsai Eszter Panna 100 m-es gyorsúszás 3. Vincze Dóra Dorka 100 m-es hátúszás 2. Bácskai Laura 100 m-es mellúszás 2. Kanfi-Horváth Levente 100 m-es mellúszás 1. Nagy Kincsõ Anna 100 m-es pillangóúszás 1. Simon Anna 50 m-es mellúszás 2. Papp Pongrác Paszkál 50 m-es mellúszás 3. Rónyai Csanád 50 m-es mellúszás 1. Vincze Dóra Dorka 50 m-es mellúszás 2. Mácsai Eszter Panna 100 m-es gyorsúszás 3. Gila Péter Imre 100 m-es gyorsúszás 1. Dömsödi Dalma 100 m-es hátúszás 1. Elbert Rókus Gergõ 4x50 m-es gyorsváltó 2. / Arató Csanád, Csernus-Lukács László, Kanfi-Horváth Levente, Rónyai Csanád/ 4x50 m-es gyorsváltó 1. /Szûcs Erik, Inokai-Tóth Martin, Melkuhn Máté Dezsõ, Papp Pongrác Paszkál/ 4x50 m-es gyorsváltó 1. /Bácskai Laura, Nagy Kincsõ Anna, Simon Anna, Vincze Dóra Dorka/ 4x50 m-es gyorsváltó 1. /Elbert Rókus Gergõ, Félegyházi-Török János, Gila Péter, Pásztor Milán/

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Lantos Lili & Pólya Sándor
2018.01.24
[50 db kép]


60. Ajándékcsomagok kiosztása Kárpátalján

Elõször is megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok Önöknek áldott, boldog újévet. Ismét szeretném tolmácsolni a szõlõsgyulai gyerekek háláját és köszönetét, a karácsonyi szeretetcsomagokért. Istennek hála minden gyermeknek jutott csomag, sõt, mivel a gyûjtés reményeinken felüli eredményt hozott, sikerült a csomagmennyiségbõl és néhány, Püspökladányban felvett csomagból eljuttatni a szomszédos Feketeardó, Tekeháza és Királyháza szórványmagyarságának. Így a tavalyi esztendõben Szõlõsgyulán 200, Feketeardóban 50. Tekeházán 75, Királyházán pedig 30 csomagot sikerült a gyermekek kezébe adnunk. Ezek Szõlõsgyulán készültek az átadáson, remélhetõleg hamarosan továbbíthatom a többi faluból érkezett képeket is. Életükre, szolgálatukra és munkájukra Isten áldását kívánva, szeretettel: Laskoti Zoltán lelkipásztor, Szõlõsgyula, Kárpátalja (2018-01-04)

Szöveg:Laskoti Zoltán
Fényképezte:Laskoti Zoltán
2018.01.05
[58 db kép]