Határtalanul - Szlovénia, Horvátország - 2. nap

Korán kezdtük a mai napot. 7 órakor megreggeliztünk és a dobronaki domboldalon található Hancsik tanyára utaztunk. Hancsik József, a házigazda fogadott minket és bemutatta a tanyán készült különleges kézmûves termékeit. Felesége a pereckészítés rejtelmeibe vezetett be minket, mindenki elkészíthette a saját kis perecét. Elmesélték, hogyan is készül a híres muravidéki vágott zsír. Megtudhattuk, hogy a disznótök ledarált magjábó l115°C-on pirítva éri el a tökmagolaj gyönyörû sötétzöld színét. Majd közelrõl megismerkedhettünk a fürjekkel, most már meg tudjuk különböztetni a tiket a kokastól. Kiderült, hogy a fürjtojás mennyi csodás gyógyhatással bír, még a tinédzserek pattanásos bõrét is széppé varázsolja. Megkóstolhattuk a nyers és a füstölt fõtt fürjtojást és különbözõ pástétomokat. Közben kisült a perecünk és elkészült a „bogrács”, ami nem az edény, hanem az étel neve. Köretként hajdinakását szolgáltak fel, a desszert pedig lekváros kukoricamálé volt. Ekkor már mozdulni is alig tudtunk. Lehetõségünk volt a megkóstolt termékekbõl vásárolni is. Utunk a közelben lévõ Bakonaki-tóhoz mentünk, ahol egy rövid sétát tettünk a tó körüli energiaparkban. Innen a magyar – szlovén – osztrák hármas határhoz vezetett utunk. A kissé meredek hegyi úton feljutva megkoszorúztuk a Hármashatárkövet, mondtunk egy rövid imát. Azután a szállás felé vettük az irányt, ahol kiadós meleg vacsorával (húsleves, rántott csirkemell sültkrumplival) vártak minket. Élményekkel teli, csodás nap van mögöttünk.


Szöveg: Dimákné Sebõk Veronika
Fényképezte: Gazda Rudolf
2024.04.27